miercuri, 1 august 2012

Despre rosie

Este fructul plantei care-i poarta numele, fiind originara din America Centrala si de Sud, fiind cea mai larg cultivata in intreaga lume. Acestea se clasifica in mai multe categorii, cum ar fi: rosii de masa sau de salata , rosii pentru decojit sau pentru sos, rosii pentru sucuri si concentrate, rosii pentru conserve. Rosiile decojite sunt rosiile curatate de coaja, scurse de zeama si refrigerate si conservate in cutii de conserve sterilizate. Rosia este un bun remineralizant, este usor laxativa si diuretica, avand un aport caloric scazut. Datorita acestui fapt ea contine: carotenoide, printre care licopenul; potasiu; vitamina C si vitamina E; tomatina; substanta antioxidante, fosfolipide, grasimi din membrana celulara, care o mentin alastica si sanatoasa. In afara de faptul ca se consuma proaspete, rosiile se mai consuma si din conserve unde sunt decojite, pasate sau concentrate, sub forma de sosuri, uscate in ulei fara zeama sau ca ingredient in - pizza, supe, mancaruri de orez sau pe baza de carne, peste sau oua. Cand sunt verzi se pot praji in felii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu